sjekkmerke Test nettfart

Test hastigheten din med vår bredbåndstest. Bruk speedometert og se hvilken reell hastighet internettet ditt har.

 

sjekkmerke Sammenlign priser

Bruk vår tjeneste for å sammenligne priser på internett. Helt uforpliktende & gratis

sjekkmerke Les omtaler og del erfaringer

Finn bredbåndsselskapet du ser etter og les erfaringer eller gi din omtale.

Test nettfart med speedtest

Nettfarten din, eller hastigheten din måles i bits per sekund, og bredbåndleverandørene lover deg en gitt hastighet når du kjøper tjenesten fra dem. Får du det du betaler for, og leverer operatørene som lovet?

Hastigheten på internettet ditt er viktig. Det er nettfarten din som avgjør hvor godt de forskjellige tjenestene som krever båndbredde fungerer. Internettet sin fart vil ha direkte påvirkning på eksempelvis om strømming av video eller TV fungerer uten å hakke, eller hvilken kvalitet og oppløsning du får streamet videoen. 

Hastigheten påvirker også mulighetene dine for å arbeide mot en server, eller hvor godt du kan jobbe på hjemmekontorløsninger.

Farten spiller en spesiell stor rolle i husstander der noen spiller over nettet. Flere spill setter krav til en minimum hastighet for å i det hele tatt fungere. I tillegg vil spillopplevelsen i stor grad bli påvirket negativ av dårlig båndbredde.

Bruk vår speedtest for å teste nettfarten din.

Hva kan påvirke hastigheten?

Etter å ha gjennomført en bredbåndstest vil du typisk oppleve avvik fra reell hastighet og det bredbåndoperatøren har lovet. Dette kan ha flere grunner, ettersom at det finnes flere faktorer som vil påvirke netthastigheten din.

  • Trådløs tilkobling:
    ved bruk av en trådløs ruter vil både ruteren og mottakeren i enheten din kunne være en flaskehals for faktisk oppnåelig fart på internettet ditt. Vi anbefaler alltid å gjennomføre bredbåndtesten ved å kable direkte fra PC til modem, slik at farten ikke påvirkes av svake trådløse signaler, en for dårlig trådløs ruter eller dårlig mottaker i enheten din.
  • Enheten du tester på:
    Dersom enheten du tester på er eldre kan det forekomme at den ikke klarer å takle høye nok hastigheter. Er datamaskinen din eldre enn 2-3 år må du forvente noe negativ avvik i forhold til forventet hastighet. Alternativt kan også programmer du kjører på testenheten være med å gi et feil bilde av testresultatene. Sørg derfor for å slå av flest mulig programmer og sørge for at du ikke har på noen strømmetjenester eller at noe står på nedlasting under bredbåndtesten. Steng også ned alle andre faner i nettleseren din.
  • Andre enheter tilkoblet nettet:
    I et moderne hjem er det veldig ofte langt flere enn en enhet tilkoblet nettet på samme tid. Alle disse enhetene vil i praksis dele på kapasiteten til bredbåndet ditt. Sørg for å deaktivere WIFI på mobiltelefoner og nettbrett- Slå av eventuelle smarte apparater som TV-dekoder, smart-TV, alarmer og annen smarthus-teknologi. Trekk også ut kabelen for andre enheter som er koblet til Internett. 

Når disse tiltakene er gjort vil du få et mer nøyaktig testresultat ved å starte bredbåndstesten.

Forskjell på nedlasting og opplasting

Testresultatene kommer til å gi deg resultater for hastighet både når det kommer til nedlasting og opplasting.

Nedlastingshastigheten beskriver farten på det du laster ned fra nettet. Dette kan være nettsider du besøker, videoer du ser, musikk du hører på og filer du laster ned.

Opplastingshastighet beskriver på sin side farten på det du laster opp til nettet. Dette kan være filer du laster opp, arbeid på hjemmekontorløsning, bilde og lyd du strømmer, som f.eks. videomøter og ikke minst samtaler ved bruk av verktøy som f.eks. Skype.

Gaming og online spill er i stor grad avhengig av både nedlasting- og opplastinghastighet ettersom at spill fungerer interaktivt mellom flere parter. Her vil man både måtte sende datapakker ut på intetnettlinjen og motta datapakker fra Internett. 

Ute etter bedre nettfart?

Det finnes flere tiltak som kan gi bedre nettfart. Som oftest ligger flaskehalsen hos internettleverandøren din, men den også ligge hjemme hos deg. Dersom det er store avvik mellom nettfart med trådløst internett og kablet internett, vil en løsning kunne være å investere i en bedre ruter. Sørg isåfall for at bredbåndleverandøren din støtter den nye trådløse ruteren du ønsker å kjøpe.

Dersom det er store avvik på hastighet mellom de forskjellige enhetene du har, eller dersom Datamaskinen du tester på er gammel kan du vurdere å investere i ny PC for å eliminere at flaskehalsen ligger i testobjektet.

Som oftest ligger forøvrig flaskehalsen i leverandøren din sin leveranse, enten som et resultat av overbooking av kapasitet i det lokale nettet, eller som et resultat av foreldet utstyr i telesentralene. i slike tilfeller kan det være mye å hente på å vurdere en ny bredbåndsleverandør. I så fall kan du bruke vår tjeneste for å finne beste bredbånd der du bor.

test nettfarten din