sjekkmerke La leverandørene konkurrere

Fiberleverandørene konkurrerer om deg ved å gi deg sitt beste og billigste fibernett. Sammenlign pris, les omtaler og gi dine erfaringer.

 

sjekkmerke Uforpliktende & Gratis

Tjenesten er helt uforpliktende og gratis for deg som forbruker. Du kan selv velge å takke ja til et tilbud – eller avslå alle.

sjekkmerke Spar tid og penger

Du gjør det klokt i å spare penger der du kan. Samtidig får du brukt tiden din på noe som betyr mer for deg

Fibernett

Fibernett er bygget på optiske fiberkabler. Denne teknologien er bygget på kabler av glass, noe som gjør det mulig å overføre data ved av hjelp av lys. Dette er i motsetning til det tradisjonelle kobbernettet, hvor signalene sendes ved hjelp av lyd-vibrasjoner. Det finnes dermed nesten ingen grense for hvor høy kapasitet man kan levere via fiberkablene. 

Fibernettet er den nyeste bredbåndteknologien vi har. Likevel så vi det første fibernettet allerede på slutten av 70-tallet. På den tiden og fram til de seneste årene har fiberkabler vært forbeholdt institusjoner og bedrifter som har hat særskilt behov for høyhastighets nett. Fiberen har historisk vært svært dyr å anskaffe og prisene kan nok ha blitt oppfattet som dyrere enn verdien det faktisk gav de private husholdningene.

De seneste årene har vi sett et skifte. Så tidlig som i 2007 gikk post- og teletilsynet (nå NKOM) offisielt ut og informerte om at fibernettet var kommet for å bli, også for private husstander. De ønsket med dette å gradvis erstatte kobbernettet med nye fibernett nasjonalt.

Bakgrunnen for dette tiltaket er utviklingen i forbruksmønsteret vårt. Vi bruker Internett til stadig med komplekse oppgaver som krever økt datakapasitet. Introduksjon til strømming, YouTube, Spotify og hjemmekontor har vært sentrale drivere for denne utviklingen. Samtidig har andre mer samfunnskritiske funksjoner sett store muligheter i hva denne teknologien kan skape. Helsehjem, sykehus og skoler blir stadig “smartere”. Stadig flere ting går på nett, og dette må fungere. Derfor har behovet for en ny og modernisert infrastruktur for bredbåndteknologi stadig økt. Fiber har blitt sett på som den teknologien som er best rustet for å kunne håndtere vårt nye forbuk. 

Etter NKOM sine tiltak har det dukket opp over 80 fiberselskaper som arbeider med enten utbygging eller salg av fiberbredbånd. Både landets største bredbåndselskap, lokale kraftselskap og mindre nye aktører har hoppet på oppdraget med å bygge ut fiber til alle norske husstander.

Parallelt med dette har Telenor startet med utfasing av kobbernettet, og man kan oppleve å ikke lenger ha mulighet til å bestille vanlig DSL i flere områder.

Billig fibernett
Billigste fibernett

Hastigheter

Når man er koblet til et fibernett vil hastigheten for nedlastingen og opplasting være synkron. Det betyr at Antall Mb/s du kjøper alltid vil være lik, uavhengig om du laster noe ned eller opp. 

Fiberkablene kan i teorien tåle nesten ubegrensede hastigheter. I realiteten ser vi at fiberselskapene selger pakker som består i alt fra 50 Mb/s og hele veien opp til 1 Gb/s. 

Vi kan anta at Hastighetene som leveres vil økes i takt med husholdnings behov for enda sterke bedre kapasitet i framtiden. 

klar? Finn billigste fibernett

Fibermarkedet er ikke regulert

I motsetning til kobbernettet er ikke operatørene som eier fibernettene regulert. Dette betyr at eier av nettet ikke er forpliktet til å la andre aktører levere tjenester over deres nett. I praksis betyr dette at du som forbruker kun kan få fiberbredbånd fra den aktøren som eier kablene inn til eiendommen din. Alternativt må man legge opp flere nett inn til eiendommen slik at flere aktører kan levere fiber til deg.

Regulering av markedet i den forstand at flere fiberoperatører kan levere tjenester hjem til deg skjer nok ikke før den dagen hvor myndighetene mener at det er reell fare for monopoltilstander i markedet. Det er verdt å nevne at Telenor ble pålagt å åpne sine fiberkabler i noen områder så tidlig som i 2014. Dette var et resultat av at post- og teletilsynet den gang fryktet monopol-lignende tilstander dersom Telenor fritt skulle bygget ut nettet uten at andre aktører fikk lov å levere sine tjenester.

De andre fiberoperatørene er likevel ikke regulert i dag. Verken AltiBox med sine over 600.000 fiberkunder, GET, HomeNet eller de lokale selskapene har fått noen reguleringer fram til i dag.

Likevel ser vi at fiberselskapene i noen tilfeller velger å leie linjer av hverandre. Dette blir først relevant dersom en operatør ønsker å koble seg på et større område, og er sjeldent en relevant løsning for en enkel husstand som ønsker å bytte fiberleverandør.

Slik velger du beste og billigste fibernett

Så lenge operatørene ikke er regulert kan det oppleves som vanskelig å bestemme seg for hvilken tjenestetilbyder som tilbyr det beste fibernettet. Vi anbefaler deg på det sterkeste å sammenligne de ulike operatørene og tilbudene før du bestiller. Ved å sammenligne tilbud kan du luke ut de tilbudene som ikke passer for deg og velge den som tilbyr billigst fibernett.

Bruk vår sammenligningstjeneste for fiber

Dekning

Selvom det finnes over 80 leverandører av fiber betyr ikke det at alle kan levere til din eiendom. Faktisk er det slik at langt i fra alle kan få fibernett i dag. Utbyggerne er som oftest lokale og må bygge ut et fysisk kabelnett. Det kan ta tid å nå fram til boligfelt, og noen boligfelt er helt avhengig av støtte fra kommunen til å kunne få fiber ført fram til seg.

Det første som må gjøres er derfor å avklare om noen fiberoperatører kan eller er villig til å stå for leveranse til din bolig.

Etter at du har fått svaret på dette kan du lettere sammenligne de gjenværende potensielle fiberoperatørene som kan levere til deg. Dersom det viser seg at du ikke kan få levert fibebredbånd, kan du alltids gjøre et søk etter et en annen teknologi for å bra og billig bredbånd på den måten.

Beste fibernett
Beste fibernett

Tjenesteinnhold

Etter at du har avklart hvem som kan levere fiberbredbånd til deg kan det være lurt å sammenligne tjenesteinnhold. Tilbyr fiberoperatøren de tjenestene du trenger i dag og kanskje får bruk for i framtiden?

Som et eksempel tilbyr Telenor, Altibox og GET totalpakker hvor du kan bestille både fiberbredbånd, TV og IP-telefoni. På den andre siden tilbyr aktører som HomeNet kun fiberbredbånd og du må klare deg med å bestille TV fra andre leverandører som leverer via kabel-TV, Satellitt eller Parabol.

Videre finnes det også forskjeller på hvilke kanalpakker de forskjellige operatørene leverer og hvilke hastigheter de velger å ha i produktporteføljen sin.

Dersom du er opptatt av noen konkrete TV-kanaler eller hastigheter vil det være lurt å sjekke om fiberselskapet leverer dette.

fiberleverandørene har også ulike løsningen for WIFI. Altibox har et samarbeid med Google, der de leverer Google Wifi til sine kunder, noe som kan gi betraktelige fordeler for deg som ser for deg å utvikle et smarthus i framtiden.

På den andre siden har Telenor en rekke samarbeidsavtaler, som bl.a. kan gi deg rabatt på mobilabonnement ved å velge fiberløsninger fra dem.

Det samme kan sies om GET, som nå er eid av Telia.

Tjenesteinnholdet vil variere med tiden og de forskjellige fiberoperatørene. 

Fibernett priser

Pris er alltid viktig. Når man vet hva man trenger, hvilket innhold man ønsker seg og hvem som leverer så sitter man ofte igjen med å vurdere priser. Så hva koster fibernett?

Priser for fiberbredbånd er ofte avhengig av hvor i landet du befinner deg, hva det koster for leverandør å bygge ut fiber i ditt område og hvilken konkurransesituasjon som befinner seg i ditt område. Som oftest vil man måtte betale en egenandel på noen tusenlapper for etablering på toppen av en månedlig sum. Vi ser også at det tilbys kostnadsfri etablering i områder hvor selskapene allerede er godt bygget ut, eller hvor konkurransen er stor.

På tross av at det ofte jobbes med prosjektbaserte prisstrukturer har de største fiberselskapene etablert egne listepriser på produktene sine.

F.eks. ser vi at Telenor tar betalt mellom 639,- per måned og 1149,- per måned for fiberbredbånd og 509,- per måned for TV. Samtidig gir de 150,- per måned i avslag til alle som har en totalpakke hos dem.

Altibox på sin side tar mellom 639,- per måned og 1299,- per måned for fiberbredbånd, men da med høyere hastigheter enn Telenor. Totalpakkene med TV inkludert koster totalt 1059,- per måned eller 1659,- per måned.

Vær observant på at disse prisene er uten tilbud og kan variere utifra konkurransesituasjon og hvor nære fiberkablene er til din bolig.

For å sikre deg beste fibernett anbefaler vi at du bruker vår sammenligningtjeneste og lar fiberoperatørene kjempe om ditt kundeforhold.

Finn beste fibernett nå